Ondernemers hebben al lang door dat een goede slogan helpt met de verkoop, maar Amerikaanse bedrijven proberen nu ook geuren als merk vast te leggen om producten exclusiever te maken. Met wisselend succes.
Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal.
Een van de bedrijven die een geur probeert vast te leggen, is Flotek Industries. Dat is een opmerkelijk genoeg een firma die een fracking-vloeistof maakt om gas en olie uit schalielagen te halen. Het bedrijf wil graag dat zijn product voor schaliewinning met sinaasappelgeur wordt geassocieerd en heeft daarom een aanvraag ingediend om de geur van het chemische injectieproduct vast te leggen.
Ukelele ruikt naar strand
De aanvraag is niet ongebruikelijk. Er zijn meer bedrijven die een geur vast willen leggen en het Amerikaanse octrooibureau gaat daar in mee. Zo legde een Amerikaanse maker van ukeleles de geur vast die instrumenten naar de cocktail piña colada (‘de geur van het strand’) laat ruiken.
Telecombedrijf Verizon Wireless legde een geur vast die hun winkels naar ‘een dichtbegroeid bloemenveld’ laat ruiken. En luchtvaartmaatschappij United Continental Holdings wil zijn eigen lounges naar een mix van sinaasappelschillen, sandel- en cederhout en leer laten ruiken, en vroeg ook het octrooibureau de geur vast te leggen.
Het bureau kan daar een lastige klus aan hebben. Om te controleren of de omschrijving van de geuren klopt, is de geur in flacons bijgevoegd, zodat een beoordelaar kan ruiken. Maar neuzen kunnen verstopt raken en de beoordelaars zijn weinig ervaren: op de twee miljoen al vastgelegde merken zijn er slechts tien geuren. Drie daarvan staan op de lijst die de volledige bescherming bieden.
WC-verfrisser komt niet in aanmerking
De meeste geuren komen bovendien niet door de test. Om een geur als merk apart vast te leggen moet een bedrijf kunnen aantonen dat een geur een bijzonder kenmerk is dat een product onderscheidend maakt, maar niet de essentie van het product is, zoals bij een wc-verfrisser of parfum. Alleen als het om een zeer bijzondere geur gaat zouden fabrikanten kunnen proberen een merkpatent op zo'n geur te krijgen.
De kans is bijvoorbeeld groot dat het verzoek van Flotek Industries - het bedrijf van de fracking-vloeistof voor schaliewinning - wordt afgewezen, aldus de WSJ. Volgens de beoordelaar van het octrooibureau ruikt de vloeistof ook zonder de toevoeging van sinaasappelgeur prima.
Overigens: in de Europese Unie is de kans dat je een geur als merk kunt vastleggen nog veel kleiner dan in de VS. Het Europese octrooibureau stelt namelijk als eis dat een merk "visueel vastgelegd" moet kunnen worden. Nog geen bedrijf is erin geslaagd een overtuigende visualisatie te maken van een geurmerk.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl